De inspiratie van … Jojanneke Dekens!

Jojanneke laat zich inspireren door haar eigen leven en alles wat ze daarin meemaakt. Ondanks dat dit een erg ruim begrip is, hebben haar projecten altijd wel een praktische uitwerking. Twee onderwerpen die je vaak terugziet zijn de natuur en geheimen (het hebben van of juist het onthullen van).

Zoals de bloemen van ‘een vaas vol’, die een reactie zijn op een keuringsdienst-van-waarde-uitzending over gifgebruik bij snijbloemen. Of haar project ‘Tierig Welend’, waarbij er een heel bamboebos groeide in het Kunstenlab. ‘Bananen in de Bergkerk’ ging over het weer heel maken van een opgegeten banaan, alsof er niets gebeurd was. Bij het project ‘Secure Openbaring’ worden bloemen zichtbaar die verstopt zaten in een gipsen jasje. Maar ook de kettingen uit de serie ‘vliegensvlug’ waarbij gevonden insecten in giethars voor eeuwig zijn vastgelegd of de serie ‘hartenzeer’ waarbij het overlijden van een zeer dierbare vriend het uitgangspunt was.

Een kunstenaar of product kan haar ook inspireren, waarbij ze uit gaat zoeken hoe zoiets gemaakt is. En omdat het daarna ‘eigen’ te maken. Dat wil zeggen; eindeloos uitproberen, nadenken, weggooien en opnieuw beginnen om uiteindelijk tot een totaal ander eindproduct komen dan haar inspiratiebron. Deze kunstenaars vindt ze via documentaires, televisieprogramma’s, in musea, het internet of in een van haar vele kunstboeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s